Naslovnica

Hrvatsko društvo skladatelja donijelo je odluku da se odriče prava na naknadu i odobrava besplatno korištenje autorskih glazbenih djela u okviru i u svrhu održavanja online nastave 

Hrvatsko društvo skladatelja donijelo je odluku da se odriče prava na naknadu i odobrava besplatno korištenje autorskih glazbenih djela u okviru i u svrhu održavanja online nastave 

Objavljeno: 09. travnja 2020.

 

Primarna zadaća HDS ZAMPa je kolektivno ostvarivanje i zaštita prava domaćih i stranih autora glazbenih djela, temeljem odobrenja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koje ga izdaje sukladno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima.  

 Posljednjih dana smo zaprimili smo brojne upite ravnatelja, učitelja i profesora iz raznih dijelova zemlje koji se trude omogućiti kvalitetnu online-nastavu svojim učenicima, ali su zabrinuti vezano uz pitanje autorskih prava i legalnog korištenja autorskih djela tijekom nastave. Vjerujemo da ih ima još koji ovih dana nisu sigurni kako postupati, pa bismo željeli olakšati svima skupa ovu situaciju. 

Molimo Vas da svim ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola u zemlji, kao nadležno ministarstvo, pošaljete sljedeću obavijest vezano za korištenje autorskih glazbenih djela u online nastavi, tijekom posebnih mjera donesenih zbog epidemije COVID-19: 

 

Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/2003, 79/2007, 125/2011, 80/2011, 141/2013, 127/2014, 62/2017, 96/2018) propisane su iznimke koje omogućavaju korištenje autorskih djela u sklopu nastave, odnosno dopušteno je korištenje autorskih djela na način opisan u čl. 80. „Zbirke namijenjene nastavi ili znanstvenom istraživanju“, čl.88. „Korištenje autorskih djela u nastavi“ te čl. 90. „Citati“.  

Međutim, navedeni članci ne reguliraju korištenja glazbenih autorskih djela putem Interneta odnosno u sklopu online nastave (čl.19. „Reproduciranje te čl. 30. „Stavljanje na raspolaganje javnosti“), a za koje bi u normalnim okolnostima bilo potrebno regulirati autorska prava.  

 

Ovim putem Vas službeno obavještavamo da je Hrvatsko društvo skladatelja donijelo odluku da se odriče prava na naknadu i odobrava besplatno korištenje autorskih glazbenih djela u okviru i u svrhu održavanja online nastave uključujući sve oblike korištenja koji nisu obuhvaćeni zakonskim iznimkama za korištenje autorskih djela u sklopu redovne nastave.  

Ovo odobrenje daje se za sve vrijeme trajanja mjera donesenih zbog epidemije COVID-19, zbog kojih se nastava mora održavati putem Interneta. Odobrenje se odnosi se na sva prava koja je Hrvatsko društvo skladatelja ovlašteno regulirati i bez ograničenja opsega korištenja. 

 

U potpisu:  

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP  

 

Hrvatsko društvo skladatelja, Služba zaštite autorskih muzičkih prava 

Heinzelova 62a, 10 000 Zagreb, Hrvatska, OIB: 56668956985 

www.zamp.hr 


Podijelite članak:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin