Lipanj i srpanj 2019.

Biologija i priroda, skupovi uživo – priprema za frontalnu primjenu novih kurikuluma, lipanj i srpanj 2019.

Biologija i priroda, skupovi uživo – priprema za frontalnu primjenu novih kurikuluma, lipanj i srpanj 2019.

Objavljeno: 27. srpnja 2019.

U razdoblju od 17. lipnja do 9. srpnja 2019. godine održano je 30 stručnih skupova na lokalnoj i regionalnoj razini za učitelje i nastavnike Prirode i Biologije Republike Hrvatske.

Prisustvovao je 1081 učitelj i nastavnik osnovnih i srednjih škola. Zahvaljujemo voditeljima županijskih i međužupanijskih vijeća na suradnji te školama – domaćinima na gostoprimstvu.

Članovi stručnih radnih skupina Prirode i Biologije koji su sudjelovali u edukacijama su: Valerija Begić, Doroteja Domjanović Horvat, Diana Garašić, Dubravka Karakaš, Ana Lopac Groš, Žaklin Lukša, Ozrenka Meštrović, Zrinka Pongrac Štimac, Ines Radanović, Sunčica Remenar i Helena Valečić.

Uz mentorice iz predmetnih SRS na edukacijama su sudjelovale i predmetne savjetnice iz Agencije za odgoj i obrazovanje: Lydia Lugar, Marina Ništ i Borjanka Smojver.

Tema edukacije je bila – Kurikulumski pristup poučavanju.

U svojevrsnoj sistematizaciji edukacije na Loomenu, učiteljima i nastavnicima je pružena podrška s temama za koje su se izjasnili da su im najvažnije za slijedeću školsku godinu – Vrednovanje i Planiranje nastave. Učitelji i nastavnici su pomoću kurikularnih dokumenata osmišljavali aktivnosti za ostvarivanje odabranih ishoda te zadatke za vrednovanje. Voditeljice radionica su analizom uradaka ukazivale na moguća poboljšanja te davale savjete za pripremu slijedeće školske godine. Tijekom trajanja edukacije, sudionici su mogli dobiti odgovore na pitanja koja ih još uvijek muče.

Od ukupnog broja prisutnih učitelja i nastavnika Prirode i Biologije, njih 469 je ispunilo anketu na kraju edukacije u živo (43.39%).

Rezultati ankete su u nastavku:

Dodatni komentari o održanom skupu uglavnom su bili pohvalni, poput:

  • Mislim da je stručni skup dobro osmišljen i da je protekao u pozitivnoj radnoj atmosferi. Voditeljice su bile otvorene za sva pitanja i nastojale su razjasniti sve nejasnoće.
  • Ugodno okruženje i dobra razmjena ideja.
  • Bilo bi dobro dio skupa posvetiti dijeljenju iskustava s nastave.
  • Održan skup je bio poučan s konkretnim primjerima i odgovorenim pitanjima na koje nismo znali odgovore na početku samoga skupa.
  • Jasno izložen sadržaj, odgovaraju na konkretna pitanja.
  • Trebate češće dolaziti. Super su savjeti, vrlo konkretni i od velike pomoći.
  • Odličan koncept rada, spremnost predavačica na odgovaranje na pitanja.
  • Sudionici skupa su dobroj atmosferi bez pritiska mogli naučiti jedni od drugih planiranje nastavnih sati prema ishodima iz kurikuluma što je bitno u nadolazećoj školskoj godini.
  • Predavači vrlo pristupačni, konkretni i stručni. Sve pohvale za trud i rad.
Biologija izvješće Priroda
Podijelite članak:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin