Ministrica Divjak: Obrazovna reforma neće pasti isključivo na leđa učitelja!

Ministrica Divjak: Obrazovna reforma neće pasti isključivo na leđa učitelja!

Veljača, 2018.

Ministrica Divjak: Obrazovna reforma neće pasti isključivo na leđa učitelja!

Drage kolegice i kolege,

kao što ste zasigurno imali prilike čitati, objavljen je Javni poziv za škole koje će sudjelovati u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme pod nazivom „Škola za život“. Time smo ušli u posljednju fazu pripremnoga dijela eksperimentalne faze reforme za koju smo osigurali 200 milijuna kuna za provedbu i koja za sedam mjeseci ulazi u maksimalno 80-ak škola diljem Hrvatske, a obuhvatit će oko 6.000 učenika i 1.300 učitelja. 

Svaka dubinska promjena sa sobom nosi mnogobrojna pitanja i nesigurnosti, no uvjeravam vas, naš tim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja neće vas ostaviti same! Obrazovna reforma neće pasti isključivo na vaša leđa.

Pripremili smo, uz postojeće webinare koje je do sada pratilo oko 2.000 nastavnika, opsežan program edukacija koji će učitelje pripremati za ovaj proces. Pomoći ćemo vam u edukaciji o novim metodama podučavanja i korištenju tehnologija. U rujnu, kada škola počne, imat ćemo savjetničke posjete školama, a u evaluaciji provedbe reforme sudjelovat će i međunarodni eksperti uz potporu Europske komisije koju smo nedavno osigurali.

Dakle, svaku ćemo školu posjetiti, stručnjaci će raditi s učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima i pomoći im da se što lakše snađu i realiziraju ove prijeko potrebne promjene kako bismo konačno izgradili školu za život koja mlade ljude sprema za snalaženje u IV. industrijskoj revoluciji.

Na stranicama Ministarstva nalazi se posebna poveznica s čestim pitanjima i odgovorima kako bi svi mogli imati informacije iz prve ruke, a na raspolaganju vam je i čitav tim stručnih suradnika u Ministarstvu koje uvijek možete kontaktirati. Svaka reforma počinje i staje u učionici i upravo zato posebnu pažnju pridajemo vama, obrazovnim djelatnicima, koji ste krvotok svake promjene.

Što se tiče dijela posvećenoga našim agencijama iz obrazovnoga sustava, Agencija za odgoj i obrazovanje 14. i 15. veljače u Opatiji je organizirala državni stručni skup za ravnatelje srednjih strukovnih škola RH s temom: „Uloga ravnatelja u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja“. S obzirom na važnost teme koja je na tragu ključnih strateških ciljeva Ministarstva znanosti i obrazovanja o uspostavi kvalitete i osiguravanja kvalitete strukovnog obrazovanja u RH te usklađivanja strukovnog obrazovanja s tržištem rada, ravnateljima srednjih strukovnih škola obratili su se ugledni stručnjaci iz područja gospodarstva i obrtništva, stručnjaci iz nadležnih državnih agencija te ravnatelji srednjih strukovnih škola. Više o tome pogledajte na poveznici.

Agencija se pridružila obilježavanju Europske godine kulturne baštine organiziranjem državnoga stručnog skupa 21. veljače u Zagrebu (Državni arhiv, Marulićev trg 21). Skup je posvećen prezentiranju bogatstva i raznolikosti hrvatske kulturne baštine kao dijela mozaika zajedničke europske baštine, a više informacija možete dobiti na poveznici.

Na prvome ovogodišnjem roku za podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2018. godinu Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) dosad je zaprimila ukupno 285 prijava projektnih prijedloga za ključnu aktivnost „Mobilnost pojedinaca u području obrazovanja i osposobljavanja“. Podsjećamo da je Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2018. godinu zajedno s popisom rokova za pojedine aktivnosti dostupan na mrežnim stranicama AMPEU-a.

U sklopu promocije natječaja Erasmus+ za 2018. godinu Agencija za mobilnost i programe EU održala je radionice pisanja projektnih prijedloga u području odgoja i općeg obrazovanja 10. i 12. siječnja u Đakovu i Imotskome. Slijede radionice u Karlovcu i Zagrebu u veljači, a tijekom ožujka održat će se u Karlovcu, Šibeniku, Čakovcu i Slavonskome Brodu radionice pisanja projektnih prijava Erasmus+ za osobe koje rade s mladima.

Početkom veljače održan je godišnji skup volontera i organizacija Europske volonterske službe u Hrvatskoj, a 12. veljače u Zagrebu AMPEU za područje odgoja i općeg obrazovanja programa Erasmus+ organizira radionicu Uvod u Ključnu aktivnost 2: Strateška partnerstva. Za korisnike portala eTwinning otvoren je natječaj za sudjelovanje na radionici profesionalnog usavršavanja u Danskoj i multilateralnome seminaru u Slovačkoj, a rok prijave je 14. veljače 2017. Europska komisija objavila je evaluacijsko izvješće programa Erasmus+ sredinom provedbenog razdoblja.

U ožujku 2018. godine Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirat će stručna usavršavanja namijenjena članovima povjerenstava za kvalitetu,  koordinatorima kvalitete i samovrednovanja. Stručni skupovi planiraju se regionalno u Zagrebu, Osijeku, Slavonskome Brodu, Zadru, Splitu i Rijeci. Više informacija dostupno je na sljedećoj poveznici. Od 29. siječnja do 5. veljače održano je pet stručnih skupova za nastavnike strukovnih predmeta i strukovnih učitelja na kojima je sudjelovalo 185 pripravnika. Više o tome dostupno je na sljedećoj poveznici.

Iz CARNET-a obavještavaju kako je u sklopu pilot-projekta e-Škole izrađeno 240 scenarija poučavanja. Scenariji poučavanja namijenjeni su ponajprije nastavnicima prirodoslovnih predmeta (Matematika, Fizika, Kemija i Biologija), ali i svim drugim nastavnicima koji žele primjenjivati suvremene pedagoške pristupe u svom poučavanju. Scenariji poučavanja su materijali u kojima su ponuđene inovativne i maštovite ideje kako provesti nastavne aktivnosti suvremenim pedagoškim metodama uz primjenu odgovarajućih digitalnih sadržaja i alata. Scenariji poučavanja osmišljeni su tako da motiviraju učenike i nastavne sadržaje predstave na njima blizak način kako bi učenici povezali sadržaj nastavnoga predmeta sa situacijama iz svakidašnjega života. U svakom scenariju poučavanja istaknute su  posebnosti njegove primjene u postupcima potpore. Uz to, izrađene su Didaktičko-metodičke upute za prirodoslovne predmete i matematiku za učenike s teškoćama koje pomažu nastavnicima u lakšem snalaženju u poučavanju prilikom provedbe scenarija poučavanja.

Prijave ispita za državnu maturu završile su 15. veljače 2018. godine u 12.00 sati. Na mrežnoj stranici Nacionalnoga centra za vrednovanje obrazovanja postoje i priručnici koji će olakšati prijavu državne mature. Namijenjeni su učenicima koji 2017./2018. završavaju 4./5. razred u srednjim školama, ali i kandidatima koji su četverogodišnje/petogodišnje obrazovanje završili od 2010. do 2017. godine u srednjim školama te svima koji završavaju najmanje četverogodišnje obrazovanje u sustavu obrazovanja odraslih u Hrvatskoj. Prijave u sustav različite su za pojedine kategorije kandidata. Važno je pratiti naslovnicu mrežne stranice: www.ncvvo.hr i www.postani-student.hr.

Vaša ministrica