Nagrađivanje motiviranih i inovativnih prosvjetara koji grade reformu

Nagrađivanje motiviranih i inovativnih prosvjetara koji grade reformu

Svibanj 2019.

Prvi put uvodimo nagrađivanje motiviranih i inovativnih prosvjetara koji grade reformu

 

 

Drage kolegice i kolege, 

javljam vam se s novim vijestima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prije svega, htjela bih zahvaliti svim ravnateljicama i ravnateljima na susretljivosti i konstruktivnim prijedlozima tijekom naših susreta u sedam hrvatskih gradova u sklopu turneje Škola za život. Hvala svima vama koji ste se odazvali pozivu na sastanak, postavljali odlična pitanja i dali nam konstruktivne komentare i prijedloge. Cilj obilaska svih dijelova Hrvatske bila je pojačana komunikacija sa školama s obzirom na sveobuhvatnost i kompleksnost reforme koja od jeseni ulazi u sve škole. Dodatno, održali smo i sastanak s osnivačima s kojima smo razgovarali o odgovornosti koju svatko od nas ima u obrazovnim procesima koji su pred nama. 

Reformski procesi naš su zajednički posao i zato moramo zajedno veslati u istom smjeru kako bismo postigli maksimalni uspjeh. Imajući u vidu izvrsnost koju ističem od početka mandata, prvi put u Hrvatskoj uvodimo sustavno nagrađivanje učitelja i to provođenjem dviju mjera. Jedna mjera osigurava 10.000 kuna bruto za 500 najboljih učitelja koje ćemo nagraditi na Dan učitelja, a druga osigurava 20 milijuna kuna iz ESF-a za one odgojno-obrazovne djelatnike koji sukreiraju kurikularnu reformu. 

Upravo na temelju vaših 1.415 prijedloga izradili smo novi Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova. Ovo je prvi put da je prilikom izrade Pravilnika korišten upravo takav pristup. Prema Pravilniku, svake godine bit će odabrani najuspješniji odgojno-obrazovni radnici, ove godine njih 500, a svaki od njih će na Dan učitelja za svoja postignuća biti nagrađen novčanim iznosom od 10.000 kn bruto. Ove godine u proračunu je za najbolje osigurano pet milijuna kuna. 

Natječaj će biti raspisan vrlo brzo, a najbolje će odabrati Povjerenstvo sastavljeno od učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja ili osoba izabranih u znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, znanstveno ili nastavno zvanje. Prijave za nagrađivanje bit će otvorene do 30. lipnja, a uključivat će aktivnosti u proteklih godinu dana. Prvi put Pravilnikom se uvodi i sustavno nagrađivanje odgojno-obrazovnih radnika koji sudjeluju u eksperimentalnim programima, povezano s povećanom količinom posla koji obavljaju u sklopu eksperimentalnoga programa, a posebno na praćenju i vrednovanju same provedbe. 

Druga mjera kojom potičemo izvrsnost je Javni natječaj za prijavu inovativnih metodičkih preporuka, a koja je već u tijeku. Novi natječaj raspisivat će se sve dok se ne iskoriste predviđena sredstva, odnosno najkasnije do 31. prosinca ove godine. Vjerujem da je ovo sjajna prilika za izvrsne i motivirane učitelje koji više neće biti puki entuzijasti jer nagrađujemo one najbolje koji iskaču iz prosjeka i svojom motivacijom, inovativnošću i znanjem grade reformu. 

I za kraj, svima vama želim da kraj školske godine protekne što mirnije te da zajednički gradimo školu za život kojom ćemo naše učenike odgovorno pripremati za buduća zanimanja na dobrobit svih nas. Pred nama je jedna od najvažnijih školskih godina kojoj se iznimno veselim, a vjerujem i vi! 

 

Vaša ministrica, Blaženka Divjak