Često postavljena pitanja

Nastava na daljinu – Česta pitanja i odgovori – 16.3.2020. – 10:30 h

Objavljeno: 16. ožujka 2020.

ČESTA PITANJA I ODGOVORI

U odgovorima su navedena rješenja i prijedlozi koji sad vrijede, obzirom na stalnu promjenu epidemiološke situacije promjene su moguće i u kratkim vremenskim periodima. Molimo vas pratite najnovije odgovore na često postavljana pitanja.

ZAŠTITNE MJERE

U našoj školi ukupno je preko 100 djelatnika. Nemamo zaštitne maske i ne možemo ih nabaviti. Kako da provodimo zaštitne mjere?

Treba poštivati sve upute Stožera CZ RH. Znači smanjiti socijalne kontakte i rasporediti Učitelje po učionicama i to najbolje po stručnim aktivima kako bi mogli razmijeniti iskustva i pomoći jedni drugima. Nadalje, potrebno je slijediti preporučena higijenska pravila. Ukoliko Stožer donese dodatne odluke o tome ćemo vas odmah izvijestiti.

STRUČNI SURADNICI

Knjižničari trebaju biti na raspolaganju vezano uz pretraživanje izvora i knjiga te s učenicima i nastavnicima komunicirati na redovitoj osnovi. Trebaju biti uključeni u virtualne zbornice i po potrebi u virtualne razrede. Posebno ističemo potrebu da pomognu nastavnicima u kreiraju sadržaja i upotrebu materijala uz reguliranje autorskih prava.

Stručni suradnici edukacijsko-rehabilitacijskog profila trebaju pomoći u kreiranju sadržaja za učenike s teškoćama.

Stručni suradnici psihološko-pedagoškog profila trebaju savjetovati nastavnike i učenike vezano uz razrednu dinamiku u online okruženju te predlagati rješenja i upute o pristojnom ponašanju u online okruženju, reagirati na neprihvatljive oblike ponašanja kao i davati podršku u kriznim situacijama.

NASTAVNICI U ŠKOLI

Za sada je uputa da učitelji i nastavnici barem dio radnog vremena provode u školi zbog mogućnosti suradnje i pomoći. Važno je da se i osigura oprema u školi i razmotri kakvu opremu učitelji imaju kod kuće. Pravovremeno će biti dane daljnje upute.

POMOĆNICI U NASTAVI I KOMUNIKACIJSKI POSREDNICI

Na koji će način rad pomoćnika biti plaćen i kako će se evidentirati rad pomoćnika ako roditelj ne želi da mu navedeni dolazi kod kuće?

Ako roditelji ne žele pomoćnika u kući da pomaže kod online nastave nije nastao rad pomoćnika koji je moguće platiti.

Kako ćemo obračunavati i tko će snositi troškove putovanja pomoćnika do učenika ako roditelji žele podršku? Što ako pomoćnici ne žele potpisati suglasnost da odlaze u privatne kuće?

Molimo da pogledate Odluku o pomoćnicima u nastavi koja je objavljena prošli tjedan. Ukoliko pomoćnik u nastavi ne želi u privatnu kuću na to ima pravo, ali mu se to neće računati u odrađene sate.

Kako organizirati rad stručno komunikacijskog posrednika?

Na jednaki način kao i pomoćnika u nastavi. MZO će dopuniti Odluku o pomoćnicima tako da se odnosi i na stručno komunikacijskog posrednika.

RASPORED

Odnosi li se navedeni raspored (https://skolazazivot.hr/raspored/) na sve škole u RH ili samo Istarsku županiju s obzirom na upute iz  obraćanja ministrice Blaženke Divjak u kojem je navedeno da učenici  predmetne nastave sutra gledaju nastavu na Sportskoj televiziji i isti  dan se s razrednicima testiraju virtualne učionice? Molim vas pojašnjenje. Osim toga mogu li učitelji već sutra krenuti sa svojim sadržajima?

Istarska županija danas kreće punim kapacitetom, a u ostatku RH traju testiranja i pripreme. Praćenje sadržaja na televizijama je obavezno za sve učenike po rasporedu.

Na sljedećoj poveznici možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa:

https://skolazazivot.hr/raspored/ ili https://mzo.gov.hr/vijesti/nastava-na-daljinu-raspored/3597

Također, pozivamo Vas da proučite sve relevantne obavijesti i upute oko organizacije nastave na daljinu na stranicama https://skolazazivot.hr/ pod rubrikom „Nastava na daljinu“.

Učitelji mogu raditi i po svojim materijalima, ali to treba javno objaviti na mrežnim stranicama škole

PLATFORMA ZA NASTAVU NA DALJINU

Mogu koristiti Oxford Online Platformu kako bih provodila nastavu na daljinu?

Ako cijela Vaša škola koristi navedeni sustav te ako svi nastavnici i učenici imaju na tom sustavu korisničke račune koji omogućuju jedinstvenu identifikaciju učenika i nastavnika, možete nastaviti koristiti određeni sustav za nastavu na daljinu. Molimo Vas da ravnatelj ili ravnateljica vaše škole pošalje službeni zahtjev za korištenje određenog sustava Ministarstvu znanosti i obrazovanja na mail [email protected].

Možemo li koristiti platformu Edmodo u svrhu održavanja online nastave?

Možete koristiti Edmodo platformu jer je to jedan od sustava za udaljeno učenje koji koristi AAI prijavu, koja je potrebna za verifikaciju.

 

Prijava na Yammer nije moguća zbog dobne granice

Za mlađe učenike važno je da najprije aktiviraju Office 365 račun na stranici office365.skole.hr pa tek onda uđu u Yammer koji će tada moći koristiti bez ograničenja.

Područje nije pokriveno TV signalom

Nastavu na daljinu možete pratiti na mrežnim stranicama Škole za život https://skolazazivot.hr/video-lekcije/  i na pripadnom YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCUq1OACvA1XKyXxvstWAJ9w te televizijskim programima HRT3 i SPTV. Za sve obrazovne sadržaje osigurani su alternativni kanali pa vjerujemo da će vam barem jedan od njih biti dostupan.

Nedostupnost platformi za organizaciju online nastave

Nastavu na daljinu možete pratiti na mrežnim stranicama Škole za život https://skolazazivot.hr/video-lekcije/  i na pripadnom YouTube kanalu Škole za život https://www.youtube.com/channel/UCUq1OACvA1XKyXxvstWAJ9w , i YouTube kanalu Škole na Trećem https://www.youtube.com/channel/UC2FkzJufULIFv7f2RO-tgjw te televizijskim programima HRT3 i SPTV. Za sve obrazovne sadržaje osigurani su alternativni kanali pa vjerujemo da će vam barem jedan od njih biti dostupan.


Podijelite članak:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin