Često postavljena pitanja

Nastava na daljinu – Česta pitanja i odgovori – 17. 3. 2020.

Objavljeno: 17. ožujka 2020.

ČESTA PITANJA I ODGOVORI

 U odgovorima su navedena rješenja i prijedlozi koji sad vrijede, obzirom na stalnu promjenu epidemiološke situacije promjene su moguće i u kratkim vremenskim periodima. Molimo vas pratite najnovije odgovore na često postavljana pitanja.

UČENICI NIŽIH RAZREDA I PRAĆENJE NASTAVE NA HRT 3

 Poštovani, već na različite načine tumačimo upute MZO o Školi za život i praćenju programa na HRT 3 za učenike nižih razreda. Iako nigdje nisam mogla iščitati, ali neke kolegice tvrde da se program ne mora pratiti. Koliko to može biti točno?

Učenici razredne nastave trebaju pratiti program HRT 3 u vrijeme kada se prikazuje ili naknadno na HRTi, odnosno na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC2FkzJufULIFv7f2RO-tgjw i prateće radne materijale na mrežnim stranicama Škole za život https://skolazazivot.hr/materijali/. Dodatno učitelji trebaju povezati roditelje virtualnim putem (e-mail, Viber, WhatsApp i sl.) te davati dodatne upute za rad učenika. Primjerice, što trebaju pročitati, koje zadatke napraviti iz udžbenika, trebaju li nešto izraditi, nacrtati, izračunati ili razgovarati s roditeljima o nekoj temi. Zadaci mogu biti povezani s programom koji se prati na Školi na Trećem, ali i ne moraju biti u izravnoj vezi. Roditelji ili staratelji su dužni prenijeti upute učitelja djeci i u mjeri u kojoj je to moguće nadzirati njihov rad, a za dodatne upute ili savjete obratiti se učitelju, odnosno stručnom suradniku škole.

 

RAD OD KUĆE

Poštovani, zaposlena sam na radnom mjestu VT učiteljice u razrednoj nastavi. Majka sam djeteta koje je u visokorizičnoj skupini u slučaju oboljenja od Korona virusa. Stoga sam molila ravnateljicu škole da mi se odobri rad od kuće. Odgovoreno mi je da nemaju naputak MZO-a za rad od kuće, odnosno da nemaju razrađene kriterije koji se mogu primijeniti. U prilogu Vam šaljem preporuku liječnice mog djeteta.

U ovakvim izuzetnim situacijama ravnatelj može temeljem dokumentacije i uz jasan plan rada od kuće (što se radi, kako se kontaktira zaposlenika i koji se radni ishodi očekuju, koja oprema je zaposleniku potrebna za rad od kuće i sl.) donijeti odluku o radu od kuće. Tumačenje možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://mrms.gov.hr/vijesti/odredjivanje-mjesta-i-nacina-obavljanja-rada-radnika-u-slucaju-izvanrednog-stanja/11640.

 

Molila bih Vas pojašnjenje stava MZO-a po pitanju dolazaka u školu nastavnika koji putuju preko 50 km u jednom smjeru do posla za vrijeme trajanja online nastave. Učiteljica sam u udaljenoj školi, koristim rent-a-car. U ovom slučaju to znači da vozilo koriste i drugi, a time se mogućnost prenošenja virusa COVID-19 povećava na sve zaposlenike jer prostor u školi nije dovoljno velik da bi se mogli distancirati. Od mene se zahtijeva dolazak u školu.

Za sada su Stožer CZ RH i Vlada RH stava da zaposlenici škola i visokih učilišta trebaju u radno vrijeme, odnosno u jednom njegovom dijelu boraviti u školi. Kada se mišljenje Stožera promijeni, MZO će dostaviti upute školama za postupanje.

Za rad od kuće potrebno je osigurati određene uvjete (što se radi, kako se kontaktira zaposlenika i koji se radni ishodi očekuju, koja oprema je zaposleniku potrebna za rad od kuće i sl.). Ako učitelj nema svoju opremu za rad od kuće ili nema potrebna tehnička znanja da se uspostavi virtualno poučavanje, očite su prednosti rada u školi, barem u prvo vrijeme. Kada se prijeđe na rad od kuće, ako učitelj nema svoju opremu ili službeno prijenosno računalo, može mu se dodijeliti i računalo iz učionice za informatiku.

 

NASTAVA IZBORNIH PREDMETA

Poštovani, što ako ravnatelj nije organizirao nastavu vjeronauka? Hoće li biti u rasporedu MZO-a s obzirom na to da upisujemo jedino i samo to?

U rasporedu MZO-a su ovaj tjedan obavezni predmeti, ali izrađeni su materijali i za izborne predmete te će biti dostupni svima putem poveznice u rasporedu na mrežnim stranicama MZO-a. Također, svaki dan postoji u rasporedu mogućnost da se pripremi barem jedan dodatan sat nastave u organizaciji škole. Video lekcije možete pronaći na mrežnim stranicama Škole za život https://skolazazivot.hr/video-lekcije/.


Podijelite članak:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin