Novosti iz radionice Ministarstva budućnosti

Novosti iz radionice Ministarstva budućnosti

Srpanj, 2o18.

Novosti iz radionice Ministarstva budućnosti

Drage kolegice i kolege,

iznimno mi je zadovoljstvo što vam se, u ovom kratkom pismu, mogu obratiti s najnovijim informacijama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prije svega, hvala vam na trudu i zalaganju tijekom cijele školske godine. Iza mog tima prva godina mandata bila je doista izazovna, no ponosna sam na rezultate rada koji su značajni i mjerljivi.

Pripreme za Školu za život u punom su tijeku i 74 škole ponosno će nositi taj naziv od iduće školske godine. U ovom trenutku u online učionicama nalazi se čak 6.500 učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja koji zajedno prolaze razne teme ključne za temeljitu obrazovnu reformu. Nove metode poučavanja i vrednovanja, rad s djecom s teškoćama, rad s darovitom djecom, učiti kako učiti, planiranje izvedbenoga kurikuluma, samo su neke od tih tema.

Cilj nam je svim školama osigurati jednake mogućnosti za reformu obrazovanja. U tijeku je javna nabava za 13.000 prijenosnih računala kojima će biti opremljene sve osnovne škole koje nisu dobile opremu krajem 2017., za uvođenje obvezne informatike u 5. i 6. razrede. Nakon javne nabave dobavljači će isporučiti opremu izravno školama. Uz to, pokrenuli smo opremanje 74 Škole za život koje trenutno biraju artikle kojima žele opremiti školu u vrijednosti od maksimalno 250.000 kuna po školi. Školama je poslan katalog s više od 1.000 artikala – od laboratorija za fiziku do glazbenih instrumenata, a škole same odabiru što žele u sklopu svoga financijskog limita.

Što se tiče eksperimentalnih nastavnih materijala, u tijeku je proces recenzije eksperimentalnih udžbenika po kojima će se raditi u Školi za život. One koje sam stigla pogledati izgledaju moderno, zanimljivo i korisno. Nakon što nastavni materijali budu odobreni, učitelji će u eksperimentalnim školama individualno, sukladno cilju kurikularne reforme, a to je autonomija učitelja, moći odabrati one za koje smatraju da će najbolje pridonijeti učinkovitoj realizaciji odgojno-obrazovnih ishoda.

Zahuktala se i reforma strukovnog obrazovanja. Prikupljene su prijave za Regionalne centre kompetentnosti, a polovicom srpnja očekuje se imenovanje njih 20-ak diljem naših županija. Naši učenici tako će dobiti priliku stjecati znanje u okruženju koje će ih kasnije dočekati na radnome mjestu. Dodatno, od jeseni kreće i eksperimentalni program dualnog obrazovanja i to za četiri kvalifikacije (prodavač, kozmetičar, dimnjačar i staklar) u područjima u kojima su gospodarstvenici iskazali interes za svojim sudjelovanjem u ovome obliku obrazovanja. Naime, gospodarstvenici trebaju biti spremni preuzeti obvezu obrazovanja učenika i obvezati se da učenicima mogu osigurati dovoljan broj mjesta za učenje u svijetu rada.

Prošli tjedan bilo mi je iznimno zadovoljstvo dodijeliti Oskare znanja najboljima od najboljih. Sve pozivam da se veselimo i čestitamo našim učenicima, studentima i njihovim mentorima na velikim uspjesima koje postižu na državnim i međunarodnim natjecanjima. Možda nisu toliko vidljivi kao nogometaši, ali mi smo na njih iznimno ponosni!

Vaša ministrica,
Blaženka Divjak