Naslovnica

Obraćanje ministrice ravnateljima osnovnih i srednjih škola 23. 4. 2020.

Obraćanje ministrice ravnateljima osnovnih i srednjih škola 23. 4. 2020.

Objavljeno: 24. travnja 2020.

U četvrtak, 23. travnja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, održala je virtualni sastanak na kojem je sudjelovalo preko 1.300 ravnateljica i ravnatelja iz svih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

23. travnja održan je virtualni sastanak s preko 1300 ravnatelja osnovnih i srednjih škola na kojem je ministrica Divjak ponovila zaključke Vlade RH da se škole otvaraju najranije 11. svibnja i to isključivo ako po planu budu išle prve dvije faze otvaranja gospodarskih i društvenih segmenata u državi. Također, naglasila je kako će upute o uvjetima u kojima će se izvoditi nastava uskoro donijeti i predstaviti stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite.

Ovo je samo prvi u nizu virtualnih sastanaka koji slijede kako s ravnateljima tako i s osnivačima škola, kako bismo se zajedno, korak po korak, pripremili za sve što nam dolazi.

Ovo su ključni naglasci održanog virtualnog sastanka:
  • „Nismo imali od koga učiti, ali danas mnogi uče od nas i tu je vaša velika zasluga. Zahvaljujem vama ravnateljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, učenicima i naravno roditeljima koji su nas u tom cijelom procesu dobrim dijelom podupirali. Trebalo je jako brzo reagirati, dobro se pripremiti i zatim korak po korak uvoditi sve promjene koje smo pripremali dva tjedna.“, rekla je uvodno ministrica Divjak.
  • Na anketu Ministarstva znanosti i obrazovanja o provođenju nastave na daljinu odgovorilo je ukupno 1.339 ravnatelja škola.
  • Svi ravnatelji se slažu da su se nastavnici prilagodili nastavi na daljinu. Da svi učitelji i nastavnici imaju opremu za rad na daljinu, u potpunosti se slaže 85 % ravnatelja, a 13 % se uglavnom slaže.
  • Nadalje, vezano uz to imaju li učenici opremu za nastavu na daljinu 50 % se u potpunosti slaže, a 45 % se uglavnom slaže, dok se 4 % ne slaže ili se uglavnom ne slaže. Dakle, prema prikupljenim informacijama manji dio učenika ima poteškoća s opremom, ali upravo za takve situacije Ministarstvo je ostavilo mogućnost posudbe uređaja ako za time ima potrebe.
  • Velikoj većini ravnatelja (83 %) Upute o vrednovanju i ocjenjivanju su jasne, a njih 15 % ima dodatnih pitanja, dok samo 1 % ima puno nepoznanica. Na mrežnim stranicama Škole za život objavljeni su odgovori na često postavljana pitanja u vezi s Uputom o vrednovanju i ocjenjivanju.
  • Gotovo svi ravnatelji (97 %) su zadovoljni potporom koju dobivaju na nacionalnoj razini od MZO-a, CARNET-a i nadležnih agencija.
  • Zaključak Vlade važan za škole je da će najveći broj učenika ovu školsku godinu završiti pohađanjem nastave na daljinu. Skupina učenika koja bi se trebala vratiti u škole su učenici razredne nastave, a najraniji termin njihovog povratka u učionice je 11. svibnja. Naime, povratak u škole je u trećoj fazi koja ovisi o provedbi prve dvije.
  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Stožer civilne zaštite RH će izraditi preporuke i upute za povratak u škole, kao i za održavanje državne mature u već poznatom terminu od 8. do 29. lipnja kada će se pisati i esej iz Hrvatskog jezika koji je bio predviđen za 16. svibnja.
  • Omogućit ćemo i da se od sredine svibnja pa nadalje odvijaju završni ispiti u strukovnim školama, kao i praktična nastava u malim grupama.
  • U sam proces moraju biti uključeni i osnivači škola koji će zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja raditi na tome da se u školama osiguraju uvjeti propisani od strane stručnjaka.

Podijelite članak:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin