Događanja

Daruvar 8:00 sati

Otvoren Info centar kurikularne reforme „Škola za život”

Otvoren Info centar kurikularne reforme „Škola za život”

Centar za edukaciju nastavnika u kurikularnoj reformi – Info centar kurikularne reforme „Škola za život” službeno je u ponedjeljak otvorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, istaknuvši kako je riječ o najvećem programu edukacije nastavnika ikada provedenom u Hrvatskoj.

Ministrica Divjak rekla je da je uz taj centar vezano 170 savjetnika i mentora koji već rade na programima edukacije za sve eksperimentalne škole, a u ovome trenutku taj centar obrazuje više od tisuću i pol učitelja, nastavnika i ravnatelja i suradnika iz 72 eksperimentalne škole. Centar je smješten u zagrebačkoj Berislavićevoj ulici.

Najvećim programom edukacije u Hrvatskoj obuhvaćeno više od 2600 učitelja i nastavnika

Info centar, izvijestila je Divjak, trenutačno obrazuje i 1100 učitelja informatike tako da je u program edukacije uključeno ukupno više od 2600 učitelja, nastavnika, ravnatelja i suradnika koji će se obrazovati oko godinu i pol. Dodala je da su savjetnici i mentori već ranije prošli edukacije kako trebaju raditi s učiteljima te primjenjivati nove metode, a uz to je u edukaciju od prosinca prošle godine, odnosno od siječnja ove godine, uključeno i 1100 učitelja informatike.

Kako je objasnila ministrica, riječ je o novim obrazovnim metodama poučavanja, a za posjeta Info centru, rekla je, vidjeli smo što i kako rade mentori i savjetnici. Oni pak, dodala je, ne provode samo on-line edukacije već se organiziraju i posjeti školama, kao i ono što nam je u ovom trenutku provedbe reforme najvažnije – a to je izrada metodičkih priručnika za učitelje.

Ministrica se, na novinarsko pitanje, osvrnula i na provedbu reforme u kontekstu imenovanja Radovana Fuchsa za posebnoga savjetnika predsjednika Vlade za koordinaciju rada Ekpertne radne skupine (ERS). Divjak je odgovorila kako je reforma obrazovanja veliki projekt vlade koji nitko ne može ‘svojatati’ jer je to doista nacionalni program.

Pomoćnica ministrice Lidija Kralj istaknula je kako su u Info centru mentori i savjetnici cijelo vrijeme on-line dostupni školama i odgovaraju na pitanja učitelja i nastavnika, daju im savjete, prate realizaciju i prikupljaju podatke. Rekla je da se u prostorijama centra sastaju i mentorska i razredna skupina, te sve predmetne radne skupine koji trenutačno pripremaju on-line edukaciju za sve učitelje, nastavnike, ravnatelje i stručne suradnike u eksperimentalnim školama.

Kralj je ocijenila da proces edukacije teče izvrsno i već je više od 1500 sudionika u on-line okruženju i postupno su se i priviknuli na takav način edukacije. Dodala je da će savjetnički timovi i posjećivati škole kako bi učiteljima i nastavnicima pomogli da podignu svoje profesionalne kompetencije kako bi lakše uveli nove kurikulume.

U mentorskom timu Info centra „Škola za život” je 20 članica i članova, a jedna od njih je i Arjana Blažić koja je izvijestila da je mentorski tim u zadnjih nekoliko tjedana počeo on-line edukaciju svih kolega koji će u devetom mjesecu ove godine ‘krenuti’ u eksperimentalni program. Sada je već prošla faza upoznavanja i svi se polako privikavaju na ovaj način edukacije koji je svima nov, rekla je Blažić. Smatra kako svi sudionici cijene ovaj način obrazovanja jer im je zaista dostupan u svako doba dana.

Preuzeto sa: Hina

Info centar
Podijelite članak:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin