Novosti

Sastanak s Ministricom

Sastanak s Ministricom

Objavljeno: 14. ožujka 2020.

Obraćanje ravnateljima – 14. ožujka 2020. 

 

NAJVAŽNIJE PRVO

 • Radimo u vrlo izazovnom vremenu, ali moramo osigurati sigurnost i funkcioniranje sustava obrazovanja. Situacija kao u Hrvatskoj, pa i teža, u čitavoj je EU, ali i u svijetu. Od ponedjeljka barem 18 država članica EU imat će zatvorene škole i druge institucije u području odgoja i obrazovanja.
 • Prijelaz na sustav poučavanja na daljinu u svega tri tjedna, koji uključuje danonoćnu pripremu izuzetno je zahtjevan, zahtjeva motivirani rad, odgovornost i disciplinu svih uključenih, ali u tome smo zajedno i uz preuzimanje odgovornosti svjesni smo da ćemo mnoge probleme rješavati u hodu.
 • Jučer je Vlada donijela odluku da neće biti nastave u školama, na visokim učilištima, a niti vrtići neće raditi u redovitom opsegu (Odluka Vlade: https://vlada.gov.hr/sjednice/212-telefonska-sjednica-vlade-republike-hrvatske/28985). Zaposleni trebaju biti na svojim radnim mjestima u opsegu i terminu kako to odredi ravnatelj koji je odgovoran za dobro funkcioniranje škole i u ovim izmijenjenim okolnostima. Zaposlenike treba razmjestiti po aktivima u prazne učionice.
 • Cilj je da do srijede uspostavimo funkcionalan sustav učenja na daljinu za sve učenike.
 • Istarska županija će započeti već u ponedjeljak, a ostali će uspostaviti sustav na razini škole do srijede. Međutim, svi učenici će već od ponedjeljka pratiti nastavu putem HRT 3 (razredna nastava) i Sportske TV (svi ostali učenici).
 • Svi dani od ponedjeljka se računaju kao nastavni dani i upisuju se u e-Dnevnik.
 • S obzirom na vrlo zahtjevno skaliranje sustava učenja na daljinu, koje je nemoguće uspostaviti u nekoliko tjedana tako da radi besprijekorno (obično je to posao od nekoliko godina), očekuje se da za sve načine izvođenja nastave postoji rezervna (back-up) opcija.
 • Dodatno o sustavima za online nastavu: Sustavi lokalno, ali niti globalno nisu dimenzionirani za ovakvo opterećenje pa rade usporeno i ponekad sa zastojima. Molimo za strpljenje i razumijevanje. Preporučamo da se različite škole za održavanje nastave odlučuju za različiti sustave – prije svega globalne servise poput Microsoftovog O365, MS Teams, MS Yammer ili Google za obrazovanje (gSuite for Education), Google Classroom, Google Hangouts i sl. Na raspolaganju su i lokalni servisi poput Loomena koji podnose  puno manje opterećenje. Njima će biti podizani resursi, a škole će se upućivati kada je za kontinuitet usluge preporučljivo prebacivanje na neku drugu uslugu.
 • Zbog prethodno navedenoga, svaka komunikacija (virtualna učionica za ravnatelje, virtualne zbornice i virtualni razredi) mora imati back up ako dođe do tehničkih poteškoća s obzirom da je više od pola milijuna učenika i nastavnika u nastavi online. Stoga će sva komunikacija, ako dođe do pucanja sustava ići mailovima, kako MZO-a s ravnateljima, tako i ravnatelja s nastavnicima i razrednika s učenicima. (I ovo moje obraćanje ima ovaj transkript koji sam pripremila u gruboj, ali razumljivoj pisanoj formi.)
 • Učenici trebaju izvršavati aktivnosti u virtualnim učionicama, ali ne treba inzistirati da to rade u realnom vremenu (sinkrono), nego tijekom dana jer možda imaju teškoća pristupiti internetu ili dijele uređaj s braćom i sestrama. Dakle, bilo kada u tijeku dana je prihvatljivo da učenici odrade svoje obaveze.
 • Učitelji i nastavnici trebaju pratiti aktivnosti učenika, davati im zadatke, poticati ih na rad i okupljati u virtualne učionice. Nužno je da učenici, koliko je god to moguće, dobiju povratnu informaciju o svojem radu i napretku (vrednovanje kao učenje, vrednovanje za učenje). Tijekom nadolazeća dva tjedna nema ocjenjivanja (vrednovanja ishoda učenja).
 • Upozorite učenike na primjerene oblike ponašanja u virtualnom okruženju, što znači da vrijede slična pravila primjerenog ponašanja i ophođenja kao i u učionici. Što znači da učenici za neprimjerene oblike mogu snositi posljedice.

 

OPREMA

 • Dobili ste uputu kako podijeliti opremu (tablete, prijenosna računala, SIM kartice i sl.) učenicima i nastavnicima. Ukoliko Vam nešto od opreme za siromašne učenike nedostaje, javite pa ćemo riješiti.
 • Vezano uz uređaje, šaljite nam zahtjeve prema prioritetima: učenici koji nemaju ni pristup internetu ni uređaj kod kuće su prioritet; učenici koji imaju internet, sigurno imaju u kućanstvu i neki uređaj te mogu pratiti nastavu i preko mobitela.
 • Ustanove za djecu s teškoćama molimo da predlože rješenja za svoje učenike s obzirom da trebaju individualizirani pristup, a MZO će sve napraviti da im pomogne.
 • Od sredine tjedna na HRT 3 bit će i prijevod na znakovni jezik, a potrudit ćemo se sve video materijale opremiti i titlovima.

 

PONAVLJAMO OKO NASTAVE, ROKOVA I PRIPREME 

 • U ponedjeljak će svi učenici OŠ i maturanti imati mogućnost pratiti nastavu na televiziji.
 • Razredna nastava na HRT 3 Škola na Trećem
 • Viši razredi osnovne i maturanti na Sportskoj televiziji
 • Prva tri razreda SŠ neće pratiti preko TV, nego će materijale imati online i u virtualnim učionicama.
 • Istarska županija spremala se dva dana duže, sve su testirali; stoga prva s uspostavom funkcionalne online nastave u ponedjeljak kreće Istarska županija.
 • Sve ostale škole u ponedjeljak do 12 sati imaju rok za uspostavu komunikacijskih kanala, u ponedjeljak razrednici trebaju testirati virtualne razrede, u utorak predmetni nastavnici testiraju virtualne razrede, a od srijede počinje nastava u virtualnom razredu za sve škole.
 • MZO će isporučivati osnovni raspored sati za cijelu Hrvatsku za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja.
 • Ako nastavnik ima gotova svoja predavanja, njegovi učenici ne moraju pratiti sadržaj koji je isporučio MZO, nego predmetni nastavnik u virtualnom razredu isporučuje sadržaj i aktivnosti, ali tada to mora biti jasno istaknuto na mrežnim stranicama škole.
 • Pozivamo sve nastavnike da snimaju sadržaj i svoja uspješna video predavanja od 15 minuta nam dostave na [email protected] jer ćemo i drugima omogućiti njihovo korištenje. Treba nam naime preko 300 video lekcija tjedno.
 • Hvala kolegama Toniju Milunu i Dejanu Nemčiću što će nam ustupati svoje video materijale. Hvala i nakladnicima koji su omogućili slobodne pristupe digitalnim udžbenicima. Hvala teleoperaterima i informatičkim firmama.
 • Molimo učitelje i nastavnike da ne koriste mogućnost interaktivne videokonferecije u stvarnom vremenu kako ne bi preopteretili sustav. Preporučujemo korištenje unaprijed snimljenih video lekcija koje su pohranjene na nekom od globalnih servisa kao što je YouTube. Snimke pripremljene od strane MZO potrebno je koristiti davanjem poveznica učenicima, a ne preuzimanjem na računalo ili prebacivanjem na druge servise jer se time nepotrebno opterećuju sustavi za učenje na daljinu.
 • Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pokrenula je mrežni portal za virtualnu nastavu. Portalu se može pristupiti preko poveznice: nastava.asoo.hr. Na portalu će se od ponedjeljka 16. ožujka 2020. objavljivati sadržaji u digitalnom obliku za održavanje online nastave za strukovne škole u svih 13 strukovnih obrazovnih sektora.

 

DETALJNE UPUTE ZA IZVOĐENJE

 

1.-4. razred OŠ Istarska županija RH (bez Istarske) Učenici koji su u školi
Učenici Pratiti Školu na Trećem od ponedjeljka. Pratiti Školu na Trećem od ponedjeljka. U školi se neće odvijati nastava, a Školu na Trećem će pratiti u školi ako je njihov termin dok su u školi na rasporedu, inače od kuće.
Učitelji Obavijestiti roditelje ranije (nedjelja) kada je termin prikazivanja za njihov razred.

Dnevno roditeljima slati materijale za vježbanje.

Obavijestiti roditelje ranije (nedjelja) kada je termin prikazivanja za njihov razred.

Od srijede roditeljima slati materijale za vježbanje.

Ako je termin za prikazivanje Škole na Trećem tijekom boravka u školi osigurati da djeca gledaju, inače aktivnosti kao u produženom boravku.
Roditelji Pratiti upute učitelja.

Svi materijali Škole na Trećem bit će dostupni i na zahtjev i na Youtubeu.

Samo roditelji koji nemaju mogućnost ostaviti dijete pod nadzorom doma, ostavljaju dijete u školi (slično kao kod štrajka).

 

5. do 8. razred Istarska županija RH (bez Istarske)
Učenici U ponedjeljak idu u virtualni razred  i slijede upute razrednika i predmetnih nastavnika.

Ako ima poteškoća. nastavu mogu gledati na Sportskoj televiziji.

U ponedjeljak gledaju nastavu na Sportskoj televiziji i testiraju virtualni razred s razrednikom.

U utorak gledaju nastavu na SPTV i testiraju virtualni razred s razrednikom i predmetnim nastavnicima, idu u virtualni razred  i slijede upute razrednika i predmetnih nastavnika.

 

Nastavnici Razrednici daju u virtualnim razredima učenicima raspored i obavijesti, predmetni nastavnici daju aktivnosti i zadatke. U ponedjeljak razrednici testiraju virtualnu učionicu s učenicima, u utorak i predmetni nastavnici.

Od srijede razrednici daju u virtualnim razredima učenicima raspored i obavijesti, predmetni nastavnici daju aktivnosti i zadatke.

Roditelji Ako učenik nije bio aktivan cijeli dan u virtualnom razredu, svoj izostanak treba opravdati razredniku.

 

1 do 3. razred srednje škole Istarska županija RH (bez Istarske)
Učenici U ponedjeljak idu u virtualni razred  i slijede upute razrednika i predmetnih nastavnika.

Ako ima poteškoća, zadatke mogu obaviti tijekom dana.

U ponedjeljak trebaju pogledati snimljene online materijale prema rasporedu o čemu će ih obavijestiti razrednik.

U utorak također gledaju snimljene materijale i testiraju razrede s predmetnim nastavnicima.

Od srijede idu u virtualni razred  i slijede upute razrednika i predmetnih nastavnika.

Ako ima poteškoća, zadatke mogu obaviti tijekom dana.

Nastavnici Razrednici daju u virtualnim razredima učenicima raspored i obavijesti, predmetni nastavnici daju aktivnosti i zadatke. U ponedjeljak razrednici testiraju virtualnu učionicu s učenicima, u utorak i predmetni nastavnici.

Od srijede razrednici daju u virtualnim razredima učenicima raspored i obavijesti, predmetni nastavnici daju aktivnosti i zadatke.

Roditelji Ako učenik nije bio aktivan cijeli dan u virtualnom razredu, svoj izostanak treba opravdati razredniku

 

Maturanti Istarska županija RH (bez Istarske)
Učenici U ponedjeljak idu u virtualni razred  i slijede upute razrednika i predmetnih nastavnika.

Ako ima poteškoća, nastavu mogu gledati na Sportskoj televiziji.

U ponedjeljak gledaju nastavu na Sportskoj televiziji i testiraju virtualni razred s razrednikom.

U utorak gledaju nastavu na SPTV i testiraju virtualni razred s razrednikom i predmetnim nastavnicima,

idu u virtualni razred  i slijede upute razrednika i predmetnih nastavnika.

 

Nastavnici Razrednici daju u virtualnim razredima učenicima raspored i obavijesti, predmetni nastavnici daju aktivnosti i zadatke. U ponedjeljak razrednici testiraju virtualnu učionicu s učenicima, u utorak i predmetni nastavnici.

Od srijede razrednici daju u virtualnim razredima učenicima raspored i obavijesti, predmetni nastavnici daju aktivnosti i zadatke.

Roditelji Ako učenik nije bio aktivan cijeli dan u virtualnom razredu svoj izostanak treba opravdati razredniku.

 

 

Raspored prikazivanja Škole na Trećem HRT 3

razred termin
1.      razred OŠ 8 – 10 h
2.      razred OŠ 10 – 12.30 h
3.      razred OŠ 13 – 16 h
4.      razred OŠ 16 – 19 h

 

Raspored prikazivanja Sportska televizija (SPTV)

razred termin predmeti
5.      razred OŠ 8 – 9.30 h MAT, HRV, PRI, ENG, NJEM
6.      razred OŠ 9.30. – 10.45. h POV, MAT, PRI, ENG, NJEM
7.      razred OŠ 10.45 – 11.50 h MAT, HRV, BIO, GEO
8.      razred OŠ 11.50 – 12.45 h HRV, MAT, BIO, ENG, NJEM
maturanti 12.45.-14 h MAT, HRV, GEO, ENG, NJEM

 

 • Na mrežnim stranicama škole treba objavljivati sve informacije s odgovarajućim rasporedom i poveznicama (linkovima) na virtualne učionice. Dakle, ne samo prenositi informacije koje šalje MZO nego specifičnosti za školu.
 • S ciljem zaštite zdravlja djece, od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine obustavljaju se sve aktivnosti vezane uz upis djece u I. razred osnovne škole.
 • Sve materijale koje možemo (s obzirom na autorska prava) otvorit ćemo ne samo Hrvatsku nego i za sve druge zemlje (posebno u okruženju) koje ih žele koristiti. Pokažimo solidarnosti u ovoj teškoj situaciji.
 • Za sve učenike koji imaju obvezu pohađanja praktične nastave kod poslodavca, ista se odgađa za vrijeme trajanja obustave nastave.
 • Ravnatelje molimo da razrednici u razrednoj nastavi danas ili sutra pošalju upit roditeljima – tko od roditelja nema osigurano čuvanje djeteta uz nadzor, odnosno čija djeca ne mogu samostalno ostati kod kuće, kad prikupe podatke neka o tome obavijeste osnivače.
 • Neće biti lako, i nikome u svijetu nije, ali uspjet ćemo ako svatko radi svoj posao odgovorno i najbolje što može, ali i ako ima jasnu viziju da „nije otok“ i da o njemu ovise drugi ljudi.

 

S poštovanjem,
Blaženka Divjak

 

 

 

 


Podijelite članak:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin